Sähkö ei tule töpselistä eikä lämpö patterista, vesi hanasta tai rahat seinästä. Viimeaikaiset laajat sähkökatkokset muistuttivat taas kerran varautumisen merkityksestä. Viimeisimmän päänvaivan aiheutti tykkylumi. Suomessa tulvat ovat käyneet harvinaisemmiksi, mutta vuonna 2012 Rantsilan Mankilankylä oli motissa tulvan vuoksi maitotiloineen koteineen päivineen ja vesi tulvi Ainolan puistoon Oulujoen juoksutusten vuoksi.
Kouluaikani opetettiin käsite ”kotivara”. Sillä tarkoitettiin ennen kaikkea elintarvikevarastoja, mutta myös polttopuita, vettä ja lääkkeitä. Lapsuudenkodeissammekin oli lukitut lääkekaapit, jossa varasto pienten ja isompienkin vaivojen ensiapuun. Pienen mehiläisen pisto voi olla herkälle iso vaiva, vaikka tuskin talviajan ongelma. Lääkekaapin sisältöä tulisi myös osata käyttää, suosittelen ensiapukursseja.
Nykyaika ei ole vienyt pois varautumisen tarvetta millään lailla. Pohjoisen neljä vuodenaikaa on rikkaus, mutta pitää sisällään monenlaiset sääolosuhteet leppoisista kesätuulista paksuihin hankiin ja räiskyviin pakkasiin. Entäpä jos lunta sataisikin jonain talvena kuten Pohjois-Norjassa taannoin ja jossa suurimipia kinoksia räjäyteltiin matalaksi. Olen kuullut sanonnan, että Lapissa joulun-uudenvuoden tienoilla on kolmasosa vuoden lumesta. Kuulemma Kittilässä sitä oli jo yli seitsemänkymmentä senttiä tänä vuonna. Loppuja odotellessa.
Viime vuoden lopun sähkökatkot saivat tarkistamaan oman kotivarani – ja täydentämään sitä. Tieto lisäsi tuskaa, mutta sitä kautta turvallisuutta. Ja voihan olla myös niin, että naapurilta puuttuu jotain sellaista oleellista, mitä voimme hänelle hädän tullen avuksi tarjota. Ei vara venettä kaada, Kainuun sähkökatkot pitivät talouksia useita päiviä sähköttä.
Eivätkä pelkästään kodit, mutta myös kaupat, virastot ja julkiset palvelut kuten terveydenhuolto ovat saman haavoittuvuuden piirissä. Varautuminen koskee myös niitä ja siitä huolehtii viranomainen. Turvallisuuden täytyy olla suunnitelmallista ja moni tehtävä on myös lakisääteinen. Tästä kirjoitti Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä Pohjoisen Ääni .blogin.
Polttoaineen saatavuus muodostuu nopeasti kriittiseksi tekijäksi Suomen kaltaisessa maassa. Tervehdinkin ilolla hankkeita, jollaisia vastikään Pohjois-Pohjanmaalla Utajärvellä on kehitetty eli maatilan energiaomavaraisuutta biokaasun avulla.
Kotien turvallisuus ei ole sinänsä lakisääteistä, vaikka toki moni laki ohjaa rakentamisessa, paloturvallisuudessa ja huollossa. Verkkojulkaisuissa löytyy paljon materiaalia oppaksi, kuinka omasta huolehtia varautumisesta, kuten Palo- ja pelastusalan keskusjärjestön SPEK:n sivuilta löytyy http://www.spek.fi/Suomeksi/Turvatietoa/Onnettomuudet-ja-hairiotilanteet/Kotivara TAI Marttajärjestön mainioilta sivuilta https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/kotivara/ Myös kouluissa edelleen opetetaan varautumisesta ja opittuja tietoja on hyvä kerrata.
Turvallista Uutta Vuotta kaikille lukijoille!
Kirjoitus on julkaistu Kotipitäjä -lehdessä 9.1.2018, viittaus Tytti Määtän kolumniin lisätty ja sisältöä lyhennetty hieman
Artikkeli Muistatko mitä on kotivara? julkaistiin ensimmäisen kerran Suomalainen blogi.