Sosiaali- ja terveysministeriö ottaa etunojaa Suomi100 -juhlissa noin kuukauden verran. STM on kulkenut itsenäisen Suomen rinnalla kaikki sen vuodet. Vaikea alku ja sotien vuodet eivät estäneet maatamme rakentamasta samanaikaisesti hyvinvointia ja sosiaalisia innovaatioita, jotka ovat edelleen ainutlaatuisia ja menestyksellisiä.
Muutamia esimerkkejä sosiaalisista innovaatioista ovat äitiyspakkaus ja kouluruokailu, molemmat jopa nimensä veroisia! Kouluruokailu on pula-aikana tarjonnut koululaisille mahdollisuuden lämpimään ateriaan, niin myös naisille mahdollisuuksia hankkia lisäansioita työllään. Kyllä kaiketi kansakoulun keittolassa oli enimmäkseen tätejä. Kouluruokailu antoi evästä lapsille – opiskella. Kasvavat lapset tarvitsevat edelleen myös aivoille energiaa ja rakennusmateriaalia muun kasvun lisäksi.
Äitiyspakkauksen pahvilaatikossa on moni sukupolvi nukkunut. Amerikkalaiset hiljattain epäilivät hengitysilman kiertoa tässä pedissä, mutta tokkopa tuo ongelma on ollut. Suomen lapsi- ja imeväisyyskuolleisuus on maailman pienimpiä, kiitos ennen kaikkea kattavan ja ammattitaitoisen neuvolatyön.
Neuvolat vauvasta vaariin ovat myös sangen suomalainen innovaatio, jonka pohjalle on hyvä rakentaa uusia palveluja. Hiljattain kollegani Annika Saarikko esitti mahdollisuutta tuoda työvoimapalveluja neuvoloihin, kohdennetusti. Onhan edelleen niinkin, että osa äideistä on siinä työmarkkina-asemassa, että vanhempainvapaiden ja äitiyslomien jälkeen on hyvä kouluttautua ja työllistyä, jos se on jäänyt aiemmin väliin tai ammattitaitoa on päivitettävä.
STM:n historiasta voimme lukea, kuinka Suomessa kehittyi paitsi sosiaalihuolto ja terveydenhoito, myös kansanterveyden edistämien ja työsuojelu. Kahdeksan tunnin työpäivä ei ollut sata vuotta sitten itsestäänselvyys. Tai että saimme yleisen sairausvakuutuksen. Kansanterveyslain myötä rakennettiin kuntainliittoja, jotka myöhemmin purettiin. Terveyskeskukset ja peruskoulut loivat alueellista ja väestöllistä tasa-arvoa Suomeen.
Tänään siis onnittelen satavuotiasta, tulevaisuuteen katsovaa ministeriötä. Se kulkee edelleen kanssasi. Mukana mainio matka Youtube -sivustolla:
Tulevana viikonloppuna vietetään isänpäivää. Onnea kaikille Suomen isille, ja upeille isoisille! Jos läheisenpäivää halutaan viettää, luodaan sellainen, mutta ei muuteta isänpäivän paikkaa ja aikaa!
Artikkeli STM sata vuotta 8.11.17 julkaistiin ensimmäisen kerran Suomalainen blogi.